PlasticFlestival

Plastic Flestival

Stichting SeaBlue organiseert op zaterdag 13 augustus 2022 het Plastic Flestival op Ameland. Het festival vindt plaats op het terrein van het Natuurcentrum Ameland en staat in het teken van plastic en de plastic soep. Er zijn kunst- en djembe workshops voor kinderen, een experimenten lab met windenergie, muziekoptredens van Jamjars en les Pomerantes, een poppen theater en een kunstmarkt met producten gemaakt van plastic en ander afval- of gevonden materiaal. Met dit festival wil SeaBlue laten zien dat er heel veel moois van plastic te maken valt dus gooi het niet weg!

  • Zaterdag 13 augustus 2022
  • 13.00 - 17.00 uur, gratis toegang
  • Het Natuurcentrum Ameland
  • Strandweg 38,9163 GN Nes

De deelnemers

Poppenspel

Tieneke van Montfort

Tieneke van Montfoort: "Als poppenspeelster werk ik vooral interactief. Daarbij geef ik het publiek de ruimte om poppen op te pakken en mee te spelen en daag ik uit om verhalen te vertellen en te maken. Ik werk graag met verticale groepen (mensen van verschillende leeftijden) en met doelgroepen (dat varieert van bejaarden tot asielzoekers, als teambuilding of verbinder). Poppenspel is voor mij iets magisch. Door poppen worden sociale grenzen overschreden en vervaagd de grens tussen werkelijkheid en fantasie. In mijn workshops leer ik mensen om poppen tot leven te brengen en ruimte te geven aan hun eigen speelsheid. Mijn poppen zijn gemaakt van restmaterialen: van oude plastic flessen en plastic bestek tot aan gevonden voorwerpen. Het geheel is bekleed met papier-machee en vaak voorzien van mechaniekjes om monden en bekken open en dicht te laten gaan , of vleugels te laten bewegen.... kortom het is spelen met de materialen, die voor handen zijn."

Henk met bierblikkenmuur

Henk de Lange

Henk de Lange: "Afkomstig uit Zuidoost Drenthe heb ik kunstopleidingen gevolgd in Leeuwarden, Utrecht en Enschede waar ik in 1990 ben afgestudeerd aan de AKI vakgroep gemengde media. Sindsdien woon en werk nu al meer dan 30 jaar in Friesland en maak tekeningen, beelden en installaties met verschillende technieken, de laatste jaren werk ik veel met turf als materiaal. Op het Plastic Flestival wil ik met lege bierblikken gaan werken en laten zien wat daarin mogelijk is, liefst met hulp van meerdere deelnemers eventueel gecombineerd met een workshop. Een andere optie is Creatief met Turf, een workshop beelden maken met turf als materiaal door het te bewerken met zaag, boren, vijlen en raspen."

Werk van Wil Schultinge

Wil Schultinge

Wil Schultinge: "Mijn naam is Wil Schultinge en ben al jaren bezig met het maken van sieraden van recycle materiaal. Hierdoor kan ik het niet laten voortdurend te strand- en te straat jutten. Ik probeer van waardeloos materiaal (ook plastics) nog iets moois te maken.Het materiaal als het ware een tweede kans te geven."

Folktrio Pommerants

Les Pommerants

De muzikanten van Les Pommerants spelen traditionele folkmuziek uit Frankrijk, Schotland, Ierland, Engeland, Scandinavië en Galicië. Doedelzakken, draailier, trekzakken, nyckelharpa en gitaar smelten samen in harmonieuze luistermuziek. Maar er mag ook gedanst worden! Vrolijke deunen als Reels, Jigs, Scottish of Mazurka worden afgewisseld door een gedragen Slow Air, Mars of een Wals. De traditionele instrumenten worden bespeeld door: Tonny Holsbergen: draailier, nyckelharpa, gitaar en Northumbrian smallpipes, Gerard Jorna: Borderpipes D en G, Scottish en Northumbrian smallpipes en sopraanfluit, Jan de Vries: trekharmonica’s in verschillende stemmingen.

Werk van Helene Ketzer

Helene Ketzer

Helene Ketzer is kunstsieradenmaker. Zij maakt van recycle- en natuurlijke materialen sieraden, met als doel mensen bewust te maken van wat er weggegooid of overheen gestapt wordt. Wanneer zij meedoet aan exposities werkt ze graag met thema’s, waarbij een serie sieraden een verhaal vertelt. Bij het Plastic Flestival kun je haar vinden op de markt met allerlei leuke, hippe sieraden van diverse (recycle)materialen, waaronder natuurlijk ook van gerecycled plastic. Ook leuk om kado te geven ;)

Ndingou

Ndingou Dione

Ndingou Dione: "Mijn werk is mijn passie. Ik geloof sterk in de kracht van muziek. Muziek verbindt mensen, haalt mensen uit hun hoofd en zet ze in hun lijf. Samen muziek maken versterkt zelfvertrouwen en is de manier van communicatie. Het versterkt de samenhorigheid."

Werk van Hilda

Hilda Klaassen

Hilda Klaassen is geïnspireerd door de aarde: “De natuur om me heen, het geluid van de wind door de bladeren of golvende lijnen in zee, inspireren tot mijmeringen, gedachten en beelden. De natuur die krachtig kan zijn en tegelijk kwetsbaar is en daarnaast het zoeken naar de verbinding, de relatie tot de mens.” Hilda laat zich inspireren door beweging in de natuur en de elementen water, wind en aarde. Onze aarde, waar we zuinig op zouden moeten zijn, op een goede manier mee om moeten gaan. Voor onszelf in het heden en voor onze kinderen, kleinkinderen voor de toekomst. De aarde, moeder aarde, hoort een veilige plek te zijn. Voor iedereen. Onze aarde. Op het Plastic Flestical is de Flower Power Wall van Hilda te zien. De installatie Flower Power Wall is een experiment, een onderzoek. Bezoekers veranderen plastic flesjes in gekleurde bloemen. Deze bloemen worden bevestigd op een wand en als de wind gaat blazen gaan de bloemen misschien draaien. Zou daar dan energie mee kunnen worden opgewekt?

Werk Eef de Graaf

Eef de Graaf

Eef de Graaf: "In onze huidige samenleving is de transitie naar een duurzame samenleving een actueel thema. In de documentaire ‘Duurzame eilanden’ gaan de makers op zoek naar hoe duurzaamheid juist op en rondom de Nederlandse eilanden vorm krijgt en volgen innovatieve combinatieprojecten Zuidwestelijke Delta en op de Wadden. Veel eilanden in Nederland profileren zich als proeftuin en etalage voor duurzame projecten. Op de eilanden werkt men soms snel, door korte lijntjes. Het zoete en zoute water op en rondom de eilanden, de zeespiegelstijging en de uitdagingen rondom de Deltawerken spelen in de documentaire een belangrijke rol."

Marielle Buckinx

Mariëlle Buckinx

De in het Limburgse Geleen geboren kunstenares Mariëlle Buckinx heeft ruim 20 jaar op Ameland gewoond. Het strand daar werd haar “achtertuin”, goed voor eindeloze wandelingen en gevuld met inspiratie, in de vorm van vogels, golven en geluiden. Iedere strandwandeling leverde daarnaast bruikbaar materiaal op. De ene keer een jerrycan of een brok hout, de andere keer een schedel, veren of een mooi stuk touw. Daarbij was niet onbelangrijk voor haar: het strand bleef een beetje schoner achter.
Inmiddels woont de kunstenares weer “aan de vaste wal”; direct aan de overkant van de Waddenzee in Holwerd. Met uitzicht op de dijk en vanuit dezelfde inspiratie -vogels en strandvondsten- ontstaat haar werk.
Het werkproces kan verschillende ingangen hebben. Wanneer materialen een specifieke vorm en kleur hebben, kan zij zich daardoor in haar onderwerpkeuze laten leiden. Zo ontstond bijvoorbeeld -voor de kunstenares zelf onverwacht- “Het blauwe paard”, waarin het paard uit de titel ’s-ochtends tijdens het jutten werd opgeraapt en diezelfde middag al een plek in een beeld-in-wording kreeg. Het paardje gaf aanleiding te spelen met kleur, compositie en -niet onbelangrijk- haar onderwerp; een molentje.
Een andere keer kan het zien van een roofvogel op jacht de inspiratie vormen om aan het werk te gaan. In haar opslag met gejutte materialen volgt dan de zoektocht naar de vondsten die qua kleur, vorm en materiaal passen bij het beeld in haar hoofd. En kan ze het daar niet vinden, dan moet ze opnieuw het strand op om te zoeken naar het nog ontbrekende stukje voor haar beeld.

Recyclaars Ameland

Recyclaars Ameland

Recyclaars Ameland: "Wij van Recyclaars Ameland zamelen met onze ‘gele knutsel-kliko’s’ afval in. Op speelse wijze ontdekken we wat je nog meer met afvalmaterialen kunt doen. Als inwoners van Ameland zien we hoe het afval in het water een groot gevaar vormt voor de natuur. Dit is onze motivatie om een nieuwe generatie te inspireren om op een creatieve manier naar afval te kijken en het te hergebruiken. Bij ons vind je originele knutselpakketten en workshops waarmee jij een echte recyclaar wordt! We werken zoveel mogelijk met natuurlijke materialen en met afval dat we hergebruiken. Wij dagen je uit om te experimenteren en de eigen fantasie te gebruiken. Daarnaast maken we gerecyclede Amelander producten zoals kaarsen, boekenleggers en stand- en stempelsets."

Instagram

YouTube